En jagtrejse starter på apoteket

Af Rune Fich Weischer d. 13/7

Der er rigeligt at huske og holde styr på, når man rejser ud i verden på jagt. Udstyr, tøj, penge, kreditkort, tilladelser, våben, ammunition og ikke mindst diverse papirer. Det kan virke overvældende og er det ofte også. Resultater bliver, at man kommer afsted uden en vital del af sin bagage. Og hvad er så den mest vitale del af bagagen? Mange vil sige våben, ammunition eller tilladelser. Andre vil sige tøj eller støvler. Men er det nu også det vigtigste? Våben og ammunition kan man næsten altid leje eller købe. I vores moderne kommunikationssamfund er det som regel også altid muligt at fremskaffe en kopi eller erstatning af en eventuel glemt tilladelse, ligesom der også kan findes erstatning for glemt jagttøj og støvler. Måske koster det en jagtdag at genanskaffe den glemte fornødenhed, men så kan du til gengæld nyde resten af jagtrejsen uden problemer. Der er dog én del af bagagen, som ikke umiddelbart kan erstattes, og den kan i værste fald koste dig hele jagtrejsen… Nemlig toilettasken, eller rettere dens indhold hentet på apoteket.

Sygdom stopper alt

I Skandinavien har vi de skrappeste regler for fødevarehåndtering i verden. Det betyder i praksis, at så snart vi forlader Skandinavien, bliver vores ekstraordinært sterile maver udsat for betydeligt flere bakterier, end vi er vant til hjemmefra. Resultatet er, at vi er særdeles udsatte for rejsediarré. Det er kun i sjældne tilfælde farligt, men kan i værste fald føre bivirkninger som dehydrering og kramper med sig, og man kan næsten altid være sikker på et mærkbart energitab. En massiv gang rejsediarré kan i værste fald forhindre dig i at jage i et par dage, og energitabet vil helt klart præge din jagt og resultatet af den, hvis du er på vej ud på en fysisk krævende jagt.

Godt råd: Medikamentet IMODIUM kan købes i håndkøb over hele landet, og har den nærmest magiske effekt, at det kan stoppe diarré. Ofte allerede inden for en time. Det betyder, at du sagtens kan jage mens maven vender sig til de fremmede bakterier, og da diarréen er standset, har du heller ikke det væsketab som medfører energitab og risiko for fx dehydrering. Med andre ord kan et billigt håndkøbsprodukt redde din jagtrejse, som du måske har sparet op til i årevis. Det er vigtigt at understrege, at IMODIUM blot standser diarré. Det helbreder ikke nødvendigvis årsagen til det. Men hvis der er tale om almindelig rejsediarré, der som regel bare varer en dag eller to, kan IMODIUM løse problemet.

Malaria og medicinen

I ganske mange af de egne, hvor vi ynder at jage, er der risiko for malaria. Derfor skal man naturligvis beskytte sig med dertilhørende medikamenter. Malariamedicin er ikke just børnevitaminpiller, og kan være en voldsom omgang for kroppen. Det er meget individuelt, hvordan de forskellige præparater virker på forskellige personer, så når du har fundet et præparat, som virker for dig, så husk navnet på det til næste gang. Bivirkningerne på malariamedicin kan være meget forskellige. Igen er diarré i en dags tid ret almindeligt, men det kan afhjælpes med IMODIUM. Værre bliver det med kvalme og svimmelhed, hvor kun hvile rigtigt hjælper. I ekstreme tilfælde kan man få en allergisk reaktion, som medfører opkast og kramper, men det er heldigvis utroligt sjældent, for det kan ødelægge din jagtrejer.

Godt råd: Hvis du ikke har prøvet malariamedicin før, eller måske skal skifte præparat, så tal med din læge om ikke malariakuren kan starte 8-10 dage før? Normalt skal man begynde at tage pillerne en lille uges tid før afrejse, for at medikamentet er kommet helt rundt i systemet, men ved at starte yderligere en uge før, når man også at få overstået eventuel diarré og/eller kvalme allerede før afrejse, og man er således frisk og klar til jagt ved ankomst.

Flåter, myg og mitter

Antallet af skovflåter er i de senere år tiltaget mange af de steder, vi ynder at jage. Da flåterne samtidig sidder i pelsen på de dyr vi nedlægge og brækker, er vi som jægere meget udsatte. Det er vigtigt at beskytte sig grundigt, for konsekvenserne ved at få Borrelia, som et flåtbid i værste tilfælde kan medfører, er ganske dramatiske. Godt Råd: Der findes mange former for olie og spray som kan holde både flåter, myg og mitter på afstand. Man snakker altid om at de lokale midler på ens rejsedestination er langt bedre, end dem man kan købe hjemme, og det kan der godt være noget om. Det aktive virkestof ”DEET” er absolut det mest effektive i forhold til både myg og flåter. Desværre er det heller ikke sundt for mennesker. Derfor har det også været ulovligt i Danmark at købe i over 20 år, men kan dog stadig købes i langt de fleste lande i verden, herunder vores nabolande. Der er dog andre stoffer, som er næsten lige så gode som DEET, men uden den skadelige virkning for mennesker, nemlig virkestoffet ”Autan”. Om man vælger at satse på det ene eller andet, er en personlig smagssag.

Generelt på rejsen

1) Husk altid at pakke en rolle toiletpapir! –En meget trist ting at løbe tør for, både på jagt og på hotel.

2) Medbring babyservietter! –De renser og desinficerer, og kan bruges til både hænder og genstande og små sår.

3) Drik alkohol med måde! I op med 70% af de skader der sker på turister i udlandet, er alkohol indblandet på den ene, eller anden måde.

4) Husk læbepomade! Måske har du husket solcremen, men hvad med dine sårbare læber?

Tilbud på jagtrejser

Gør som 1000-vis af andre jægere

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få rejsetilbud samt jagtrelaterede nyheder direkte i din indbakke

  • Gode tilbud på jagtrejser
  • Info om jagt i udlandet
  • Ekslusive afbudsrejser