Markhor/Skrueged
« Tilbage

Markhor/Skrueged

Videnskabeligt navn: Capra falconeri

Underarter: Astor eller Astore markhor (Capra falconeri falconeri) findes i spredte bestande i Indien, Pakistan og Afghanistan (jagtbar i Pakistan), Bukharan markhor (Capra falconeri heptneri) findes i Tadjikistan og muligvis Afghanistan (jagtbar i Tadjikistan), Kabul markhor (Capra falconeri megaceros) findes i Afghanistan og Pakistan, Kashmir markhor (Capra falconeri cashmiriensis) findes i Indien og Pakistan (jagtbar i Pakistan), Suleiman markhor (Capra falconeri jerdoni) findes i Pakistan (jagtbar i Pakistan)

Udbredelse: Se ovenfor

Levested: Markhoren lever udelukkende i høje og klippede bjerge. Sommeren tilbringes højt oppe, men dyrene trækkere ned til lavereliggende enge og bjergskove om vinteren.

Beskrivelse: Med en skulderhøjde på op til 115 cm og en kropsvægt på op til 110 kg. hører markhoren til de største arter af vildgeder i verden. Den sibiriske ibex er noget tungere men ikke så høj. De snoede horns facon er ret forskellige underarterne imellem. Således er f.eks. suleiman markhorens horn snorlige som kornsnegle mens Kashmir markhorens horn minder mere om kuduhorn med et fladtrykt tværsnit. Hornene kan blive op til ca. 160 cm. lange målt langs kurven. Pelsen er kort i sommerhalvåret og længere om vinteren. Bukkene har tydelig manke. Flere kilder nævner at bukkene lugter betydeligt stærkere end bukke af tamgeder.

Jagtmetode: Pürsch. Fortrinsvis om vinteren.

Jagtbar i: Pakistan og Tadjikistan

Bevaringsstatus: Near Treathened (tæt på truet). Bestandene af de feste underarter er stærkt stigende og IUCN har nedklassificeret trusselsniveauet imod arten til det nuværende niveau i 2015.

Tilbud på jagtrejser

Gør som 1000-vis af andre jægere

Tilmeld dig nyhedsbrevet og bliv blandt de første til at få rejsetilbud og nyheder direkte i indbakken

  • Gode tilbud på jagtrejser
  • Info om jagt i udlandet
  • Ekslusive afbudsrejser