Atilla –Verdens største vildsvin

Af: Rune Fich Weischer

Hvem vil ikke gerne skyde en stor Keiler? Drømmen om en gris i den absolutte sværvægtsklasse spøger i os alle og nok i særdeleshed på denne tid af året, hvor tusindvis af danske jægere drager på jagt efter vildsvin, enten på drivjagter eller på anstand.

I de klassiske vildsvinelande som Polen, Ungarn og i nyere tid også Tyskland og Sverige findes absolut store grise, og der bliver hvert år nedlagt mange vildsvin, som vejer vel over 200 kg. At disse lande kan levere så store grise, skyldes primært vildtforvaltning og en nøje planlagt afskydning. I hvert fald hvis vi taler Polen og Ungarn. I Tyskland og Sverige handler det mere om at vildsvinene har pladsen og arialerne til at leve uset, og således vokse sig gamle og store. Således kræves det også en hel del mere held at nedlægge en stor gris i Tyskland eller Sverige, end det gør i Polen og Ungarn, hvor man ved hjælp at planlægning og forberedelser kan gøre chancerne for en stor keiler ganske gode.

Gener og grise

Det Central Europæiske Vildsvin (Sus scrofa scrofa) som vi jager i den centrale del af Europa, er blandt de største af de i alt 16 underarter af Sus scrofa, som findes i et bælte helt fra Europas vestkyst til Asiens østkyst med forgreninger i Nordafrika og Stillehavsregionen.

Men der findes en underart, som ikke bare bliver større end den Centraleuropæiske udgave… Den bliver MEGET større… Nemlig Sus scrofa Artilla, eller i daglig tale bare Atilla. Disse grise kan blive enorme, og bedst kendt er arten fra Tyrkiet, hvor frekvensen af keiler over 200 kg er skyhøj. Faktisk nedlægges der hvert år grise på over 300 kilo, og tænder over 30 cm. er bestemt ikke uset. I Tyrkiet er chancerne for en helt stor gris virkelig god! Det samme gælder i øvrigt for Bulgarien, hvor det også er underarten Atilla, man kan støde på. Men de findes større… Faktisk er Tyrkiet og Bulgarien bare den ydre grænse for Atillas udbredelse, og mange af de grise man nedlægger, vil i Bulgarien være blandinger af Atilla (Sus scrofa artilla) og centraleuropæisk vildvin (Sus scrofa scrofa), mens man i Tyrkiet ofte vil støde på blandinger med den markant mindre Sus scrofa libycus, som har sit kærneområde på Balkan og det vestlige Tyrkiet.

Hvor de store bor…

Centralområdet for Artilla vildsvinene er i Kaukasus, og spreder sig ud i bjergegnene i Syrien, Iran, Irak og ikke mindst i det sydlige Rusland. En af årsagerne til at vildvinene i Tyrkiet får lov til at vokse sig store er, at den dominerende muslimske tro i landet gør, at der ikke er noget lokalt jagttryk, og det samme gør sig gældende i Iran, Irak og Syrien. Det er absolut ikke utænkeligt, at verdens største vildsvin gemmer sig i disse egne! Præcis hvor store rene Atilla’er reelt kan blive ved vi ikke, men vi kan få et indtryk ved at se på nogle af de enorme vildsvin, som løbende bliver nedlagt i det sydvestlige Rusland. Områder er frugtbart, og en enorm produktion af markafgrøde giver nærmest optimale forhold for vildsvinene, der med sikkerhed skudt vildsvin tæt på 400 kilo, og der kommer jævnligt meldinger om grise over 500 kg. De fleste af disse historier viser sig dog som oftest at være rygter, men flere af dem er faktisk ganske godt dokumenteret. Den HELT store keiler, venter stadig et sted derude!

Tilbud på jagtrejser

Gør som 1000-vis af andre jægere

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få rejsetilbud samt jagtrelaterede nyheder direkte i din indbakke

  • Gode tilbud på jagtrejser
  • Info om jagt i udlandet
  • Ekslusive afbudsrejser