Corona. - Hvad så nu?

Af Rune Fich Weischer.

 

Der er ingen tvivl om, at Coronavirus og Covid-19 har ændret jagtbranchen i mange år frem, men hvor meget og i hvilken retning er pt det helt store spørgsmål.

Jeg giver her mit personlige bud på udviklingen, og det er vigtigt at understrege, at betragtningerne er mine og ikke nødvendigvis Diana Jagtrejsers, selvom jeg naturligvis tror og håber, at vi i grove træk er enige.

 

Lad os først se på bureauernes fremtid:

Da Danmark blev lukket, og alle udrejste danskere kaldt hjem, tror jeg der var en hel del rejsende jægere, som oplevede den centrale fordel, at være rejst med et jagtrejsebureau på nærmeste hold, mens der var nogle af dem som rejste på egen hånd, som virkelig endte i en bøvlet situation.

Når man skal smide alt, hvad man har i hænderne og bare komme hjem, har det været en fantastisk hjælp at have et rejsebureau hjemme i Danmark, som sørgede for at få ændret flybilletter og arrangeret transport til deres udrejste kunder, selvom det ikke altid var let.

 

Situationen for nogle af dem som rejste på egen hånd, herunder et par af mine bekendte, var en ganske anden.

At få ændret flybilletter fra et hotelværelse uden adgang til en computer, og i et land hvor man ikke kan sproget, og under de kaotiske tilstande som Corona sendte hele verden i, da det europæiske udbrud eksploderede, var ingen let sag.. For nogle nærmest umulig.

 

Jeg tror således at alle som rejser, både jægere og ikke jægere, i fremtiden vil gøre brug af bureauer i langt højere grad, fordi Corona har været en grim påmindelse om, at verden ikke er så sikker og forudsigelig, som vi hidtil har antaget.

Den sikkerhed der ligge i at rejse med anerkendt bureau med et erfarent personale, som kan få én hurtigt hjem, når det brænder på, vil nok blive værdsat betragteligt mere fremover.

 

Jagtudbydernes fremtid:

Bureauerne er naturligvis meget hårdt ramt, og der vil også være nogle der bukker under. Dog gør regeringens hjælpepakker, at de fleste kan holde sig kørende. Men vil der være jagt tilbage at formidle? Ja. Det er min klare opfattelse, men udbuddet vil ændre sig.

Jeg har en god canadisk ven, som er jagtudbyder. Han har investeret over en million danske kroner i at betale afgift til staten, for det jagtområde han opererer i, samt for tags og for forudgående bestand-tjek i området, foretaget af vildtbiologer, og opbygning af lejr. For to måneder siden var han booket hele foråret og efteråret, men nu er alt aflyst. Han har ikke en eneste booking, og de mange penge ser ud til at være tabt, og han går konkurs. Det er desværre et billede men pt ser meget i Canada.

Dog tror jeg ikke jagterne vil ændre sig meget efter Corona’en, for man jager på statsejet jord, som ikke vil ændre sig, men bare ligge hen, mens virus racer. Når det hele er overstået, vil der være nye jagtguider, som står klar til at leje sig ind og genoptage jagten.

 

Anderledes ser det dog desværre nok ud i Sydafrika.

Desværre kender vi endnu ikke omfanget af Corona i Sydafrika. Meget tyder dog på, at vi står foran en katastrofe, og det vil holde jægerne væk i lang tid. I Sydafrika og Namibia jager man jo typisk på jagtfarmernes private jorde. I det sidste 20-30 år er der lagt stort arbejde i, at omdanne kvægfarme, hvis drift var hårde ved miljøet og det vilde dyreliv, til jagtfarme hvor vild oprindelig natur og dyreliv har kunne vokse frem på ny, finansieret af jagten på det.       

 

Nu hvor det ser ud til at jægerne nok vil holde sig fra det sydlige Afrika i lang tid, måske flere år, kunne den udvikling desværre nok vende og gå den modsatte vej. Ejerne af farmene skal jo overleve, og betaler deres udgifter på den ene eller anden måde, og for en ejer af en jagtfarm vil den mest oplagte løsning desværre nok være, at omstille farmens drift til landbrug og kvæghold.

 

Fremtiden for jagtudbyderne er naturligvis voldsomt varierende alt efter, hvor i verden man er. Dog er det min overbevisning, at i de lande, hvor der jages på statsejede arealer, vil jagten nok genopstå relativt hurtigt i den form vi kender, mens man godt kan være bekymret over, hvor meget af det jagt ser sker på privat jord, vil bestå. Den vil naturligvis komme igen over tid, men det kan tage et årti eller mere.

 

Jagtkundernes fremtid:

 

Som rejsende jæger har man et ansvar. Nemlig at støtte jagtrejsebranchen og således være med til at sikre, at der overhovedet er en jagtrejsebranche på den anden side af Coronakrisen.

Og det kan vi faktisk gøre på en simpel måde:

UDSKYD REJSEN I STEDET FOR AT AFBESTILLE!

Med ordre i bogen vil jagtudbyderne formentlig kunne overtale bankerne til at holde dem i live mens krisen raser, så hverdagen kan genoptages hurtigt bagefter.

 

En anden fordel ved at holde fast i sin bookning er, at man så vil være blandt de første, som kommer ud i jagtområderne,  når Coronakrisen er slut. Prøv at forestille dig nogle trofæer, som kan rende rundt efter et til to års pause uden jagttryk!

Faktisk er det i virkeligheden nok nu, man skulle booke sin drømmejagt, også selvom man ikke kan være sikker på, at den vil finde sted om et eller om to år, for man kan sikkert få en god pris som tak for opbakningen, og man vil have en ekstra stor chance for drømmetrofæet, nu hvor bjergene får ro i den kommende tid.

For jagtkunderne behøver det hele slet ikke være så slemt, så det er nu man skal støtte op og sikre at jagtens tilgængelighed ude i verden består.

 

Knæk & Bræk. 

 

 

Tilbud på jagtrejser

Gør som 1000-vis af andre jægere

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få rejsetilbud samt jagtrelaterede nyheder direkte i din indbakke

  • Gode tilbud på jagtrejser
  • Info om jagt i udlandet
  • Ekslusive afbudsrejser