Forårets muligheder

Af: Rune Fich Weischer

I de fleste menneskers bevidsthed er jagt noget, som hører efterår og vinter til. Men det er på ingen måde en korrekt opfattelse, for foråret byder også på en stor vifte af jagtmuligheder ude i verden, ja faktisk bare i Europa, og det er nu at rejsen skal bookes!

Bæver- og bukkejagt

For at starte i Europa, så er det klart bukkejagten som dominerer foråret, og i næsten alle de gængse jagtlande som fx Polen, Tyskland og Ungarn m.f., går bukkejagten ind i maj måned. Nogle steder begynder jagten den 1. maj, andre steder lidt senere som fx i Danmark, hvor den starter den 16. I Sverige går jagten traditionelt først ind i August, men i de Län som ligger omkring Stockholm, går jagten faktisk ind allerede i maj, hvilket kun de færreste udenfor Sverige er klar over.

Er man på bukkejagt i Sverige i maj, vil det være oplagt at kombinere jagten med bæverjagt, som også åbner i maj. En spændende, udfordrende og lidt glemt jagtform.

Duejagterne

Mod vest starter de legendariske duejagterne op på de britiske øer. Selvom de må skyde skovduer året rundt, er foråret sammen med sensommeren højtiden for jagten. Om foråret jager man typisk på ny- såede marker, og jagten er meget anderledes end i sensommeren, hvor man jager over stubbe. Når man jager på de ny-såede marker i foråret, kommer duerne ikke i den samme ”strøm” som om efteråret. De kommer mere koncentreret, og der vil både være lange pauser med tid til refleksioner, og hektiske perioder, hvor man nærmest kan få indtryk af, at duerne ”angriber”…

Vildsvin

En af de mest intense jagtformer til vildsvin, er efter min mening fuldmåne-pürsch på de åbne marker, og april/maj er den eneste periode, hvor man kan dyrke disciplinen i sit fulde omfang. Kommer vi længere hen på sæsonen, vil markafgrøden være så høj, at vildsvinene vil være helt- eller delvist dækket af den, men ikke i april og maj. Især unge rapsplanter virker som en magnet på vildsvinene, som søger ud på de åbne marker om natten, for at tage for sig af de små sprøde planter. Ved fuldmåne kan man pürsche sig ind på dem, og som nævnt, er der ikke meget jagt, som byder på en tilsvarende intens oplevelse. Som en ekstra bonus er trofæafgifterne på denne tid at året typisk det halve eller mindre end i efteråret. Årsagen til det er naturligvis, at det er i de lokale landmænds interesse, at få nedbragt mængden af de skader, som vildsvin selvsagt kan forsage på en mark, og derfor nedsættes trofæafgifterne for at begrænse markskaderne. Måneskinspürsch på vildsvin, kan i øvrigt let kombineres med bukkejagt i døgnets lyse timer.

Hjortejagt i foråret?

Hjortejagt i foråret er bestemt en mulighed. I både England, Skotland og Irland kan man jage både Sika-, då- og kronhjorte i hele april, og ofte kan man få et ekstra godt tilbud på afskydningen, hvis reviret man skal jage i er lidt bagud med afskydningsplanen. Endelig har vi også den underfulde Muntjac i England, som kan jages hele året og således også i foråret. Faktisk kan man godt argumentere for, at det en den bedste tid at dyrke trofæjagten på dem, da den vilde vegetation endnu er begrænset i sin udvikling, og det således bliver lettere at spotte de små forsigtige dyr.

På den anden siden

Der er således rigelige jagtlige muligheder om foråret i Europa, men på den anden siden af kloden er det hele kun lige begyndt. Når vi har forår i Europa, er det som bekendt efterår i fx Sydafrika, Namibia og New Zealand, og alle de jagtlige muligheder som de lande kan byde på (-og det er mange…) står åbne.

Der er således ingen grund til at læne sig tilbage og stille riflen i våbenskabet bare fordi det er forår. Jagtsæsonen er bestemt stadig i fuld gang!

Tilbud på jagtrejser

Gør som 1000-vis af andre jægere

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få rejsetilbud samt jagtrelaterede nyheder direkte i din indbakke

  • Gode tilbud på jagtrejser
  • Info om jagt i udlandet
  • Ekslusive afbudsrejser